PIR Guide

Få hjælp til at finde den rigtige PIR/bevægelsessensor

Schneider Electric har et stort udvalg af PIR/bevægelsessensorer, og der er mange faktorer der skal tages højde for, når man skal vælge den rette model til sit byggeprojekt.

Med PIR Vælgeren har vi skabt et værktøj som kan hjælpe dig med at finde den PIR som passer bedst til netop dit projekt.

Gå til PIR Vælgeren Se hvordan du gør

Hvad er en PIR?

En PIR er en elektronisk enhed som kan detektere bevægelse. Når PIR'en detekterer bevægelse kan den, afhængig af PIR type, tænde for strømmen lokalt eller sende et signal til et styresystem som f.eks LK IHC Control eller KNX.

Hvorfor benytte en PIR?

Du skal installere en PIR fordi du dermed automatiserer betjeningen af din el-installation. Med andre ord slipper du for manuelt at betjene din el-installation, som du tidligere har gjort. Samtidig virker PIR'en hele tiden, også når du ikke er tilstede, så du får udført opgaver som ikke var mulige før.

Toilet med PIR

PIR overtager styringen af lys og ventilation af toilettet. Når du kommer ind på toiletet tænder lys og ventilationen automatisk. Når du forlader toilettet forsætter lys og ventilation i 3 min. hvorefter det slukker. Nu er toilettet altid godt udluftet samtidig med at du har en håndfri betjening af din installationen.

 

Entré med PIR

Entréen er ofte boligens mest befærdede sted. I stedet for ustandselig at tænde og slukke for lyset, kan du installere en PIR som gør det for dig automatisk.

 

Bryggers med PIR

Med en PIR installeret i bryggerset slipper du for at trykke på en afbryder med beskidte fingre eller med albuen. Du slipper også for at tænke på om du har husket at slukke for lyset i bryggerset.

Udendørs PIR

Med en PIR installeret i indkørslen er du sikker på at lyset altid er tændt for dig og dine gæster. Hvis du har LK IHC Control kan du om natten lade PIR'en først tænde lys i entreen, og efter 10 sekunder tænde lyset i indkørslen. Så tror en indbrudstyv at der er nogen i huset, som er stået op og derefter har tændt lyset i indkørslen.

 

PIR hjælper personer med et handicap

Hvis du har et handicap, eller der er beboere eller gæster i dit hjem, som har et handicap, er det rart at kunne tænde lyset automatisk uden hele tiden skulle bede om hjælp.

 

Alarmsystem med LK IHC Control

Til IHC Control kan du installere en indendørs alarm-PIR, som giver signal når der detekteres bevægelse. Du kan nu modtage en SMS når der er aktivitet i hjemmet når du ikke er hjemme.

Vælg den rigtige PIR

En PIR er lidt mere kompliceret at vælge end en almindelig afbryder. Ud over at tage hensyn til design og farve, skal du også foretage nogle valg afhængig af hvor PIR'en skal sidde og hvilket system din PIR skal arbejde sammen med.

Design og farve

I mange boliger er designet af PIR'en vigtigt. Vi kan som de eneste på markedet tilbyde PIR'er i LK FUGA og LK OPUS66 design. Hermed kan din nye PIR installeres diskret i en eksisterende installation uden at virke som et fremmed element.

Farven på PIR'en er – ligesom designet - vigtig for de fleste indendørs anvendelser. Her er det vigtigt at PIR'en har samme farve som de øvrige el-installationer. Også her er vi i stand til at levere de fleste indendørs PIR'en i farver som bruges i traditionelle el-installationer, dvs. hvid, lysegrå og koksgrå.

Udgangseffekt

Hvilken belastning skal PIR'en kunne klare?

Det er vigtigt at sikre sig at PIR'en kan klare den belastning som den bliver udsat for. Dette gælder kun 230 V PIR'er. De øvrige PIR'er sender et signal til et omgivende system f.eks. IHC eller KNX. Her er det naturligvis lige så vigtigt at systemet kan klare belastningen, men det indvirker ikke på valget af selve PIR'en.

Montering

Om en PIR skal monteres inden- eller udendørs er et afgørende valgkriterie i mange situationer. Dette skyldes PIR'en, hvis den skal monteres ude, skal have en højere tæthed, dvs. at den skal være modstandsdygtig overfor bl.a. vand og støv. Dette kræver ofte at en udendørs PIR fylder mere end en indendørs PIR.

Monteringshøjden angiver den højde som PIR'en sidder i når den er monteret. Det er vigtigt for nogle anvendelser at PIR'en kan monteres i alm. afbryderhøjde (ca. 1,1 m) hvis den skal installeres i en eksisterende dåse eller underlag. Ved andre anvendelser er det vigtigt at der er den tilstrækkelige lofthøjde til rådighed så PIR'en har udsyn over det område der skal dækkes

I nogle tilfælde er det vigtigt at man kan justere forskellige parametre direkte på PIR'en uden at skulle bruge særlig software program eller tilkalde en el-installatør. Hermed kan de daglige brugere selv sætte de vigtigste parametre. I PIR guiden skelnes der mellem om man kan justeres parameteren overhovedet, om parameteren kan justeres direkte på PIR'en eller man skal bruge et software program.

Sensitivitet

Denne indstilling bestemmer hvor store eller små objekter PIR'en skal reagere på (f.eks. kat, hund, barn, voksen mv.). Typisk ændrer man følsomheden mellem høj og lav indtil PIR'en reagerer på de objekter, som man ønsker. Hvis man har husdyr er man f.eks. ikke interesseret i at katten aktiverer PIR'en og så kan man sænke PIR'ens følsomhed.

Lysniveau

Når det er for lyst giver det ikke mening at tænde lyset. Derfor kan man på mange PIR'er angive det omgivende lysniveau under hvilket PIR'en skal tænde. Hermed sparer man energi ved ikke at have lys tændt som ikke er nødvendigt.

Timer

Her kan du angive hvor lang tid lyset skal være tændt efter PIR'en sidste gang har detekteret bevægelse

Justering af dækningsområde

Ofte ønske man at justere det område som PIR'en skal dække. Dette kan f.eks. ske ved at rent mekanisk at sætte et medfølgende dæksel på, som dækker for den del af PIR'en udsynsområde, hvor man ikke ønsker detektion. Nogle PIR har en knap så man kan ind- og udkoble områder uden at skulle bruge dæksel, og for nogle PIR'er kan man kun justere dækningsområdet i software.

Skal PIR'en erstatte en en-polet afbryder?

En en-polet afbryder er en afbryder uden nul. Normalt kræver en PIR en nul-leder, men vi er i stand til at levere en to-ledet PIR, som kan erstatte eksisterende en-polede afbrydere.

Skal PIR'en virke som en alarm PIR?

En PIR til alarm formål kræver en særlig konstruktion. Dette skyldes at man vil undgå fejlalarmer, samtidig med at alarm PIR'en skal være i stand til at detektere bevægelser i alle retninger. Derfor har alarm PIR'er ofte to forskellige detekteringsprincipper, infrarød (varme) stråling og mikrobølger.

Til toppen